Dagens inköp – Turkiet

Idag blev det ett kuvert med frimärken från Turkiet. Ett ganska tjockt litet pergamynkuvert med 5-600 märken. Det ser ut att vara många olika, och även om Turkiet gett ut närmare 3300 frimärken fram till och med år 2000 så kan det nog ändå vara 15-20% av märkena som getts ut i detta kuvert. Turkiet är ett ganska stökigt frimärksland som började ge ut frimärken under det Ottomanska riket på 1860-talet. Efter oroliga tider och mycket krigande under första världskriget kunde republiken Turkiet bildas 1923.

Många länders postverk har haft filialer i Turkiet för att klara av distributionen av post mellan Europa och Asien, man ockuperar en del av Cypern sedan 1974 och landets höga inflation har gett många frimärken. Med alla kringområden finns det runt 5000 frimärken med anknytning till Turkiet att samla.

Turkiska språket är svårt för en nordbo, och man behöver ta det lugnt för att bena ut framför allt det äldre materialet. Bitvis har man använt arabisk skrift på sina märken. Oroliga tider har gett upphov till massor av övertryck och tillfälliga märken med mycket höga katalogvärden. Förfalskningar finns det många, och det finns även förfalskade intyg.

En utmaning helt enkelt, och det skall bli kul att se hur många av Turkiets frimärken jag klarar av att få ihop med tiden. Det finns ganska många turkiska frimärken till salu på t.ex. Tradera, så jag hyser hopp om att kunna få ihop en god andel av de billigare märkena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *